Avocat Doru Botea Darea in plata

Cabinetul de avocat Doru Botea din Brasov va pune la dispozitie servicii privind legea Nr. 77/2016, legea DARII IN PLATA a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin contracte.

Darea in plata Legea nr. 77/2016

Pentru a face primul pas pentru darea in plata trebuie sa aflam raspunsul la intrebarea : “ Ma calific pentru a demara procedura darii in plata?”

Conform legii nr.77/2016 privind darea in plata, pot beneficia de aceste prevederi persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii :

– Sunteti consumator persoana fizica; daca creditul a fost accesat prin intermediul unei persoane juridice veti putea opta doar pentru alte solutii juridice
– Creditul accesat a avut ca scop achizitionarea, construirea extinderea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil SAU creditul accesat cu un scop diferit fata de cel mentionat mai sus a fost garantat cu un imobil avand destinatie de locuinta
– Suma imprumutata NU depaseste 250.000 de euro
– NU exista impotriva dumneavoastra o hoatarare definitiva de condamnare pentru savarsirea unei infractiuni in legatura cu obtinerea creditului
– Creditorul dumneavoastra este o banca, un IFN (institutie financiara non bancara) sau un cesionar (societate de recuperari creante)
– Imprumutul acordat nu intra sub incidenta programului Prima Casa

Daca indepliniti criterile prevazute de legea nr.77/2016 privind darea in plata, urmatorul pas il reprezinta strangerea documentelor justificative; acestea pot varia de la dosar la dosar in functie de situatia in care va regasiti.

Indiferent de situatia juridica in care va aflati, pentru a incepe procedura de dare in plata aveti nevoie de:

– Contractul de credit insotit de toate anexele si actele aditionale incheiate cu creditorul dumneavoastra,
– Cazier judiciar emis de Sectia de politie in raza caruia se afla domiciliul dumneavoastra,
– Actele de proprietate ale imobilului (ex.: contract de vanzare-cumparare)

Daca impotriva dumneavoastra s-a declansat o executare silita in baza titlului executoriu reprezentat de contractul de credit imobiliar este imperios necesara o fotocopie integrala a dosarului de executare silita emisa de Biroul Executorului Judecatoresc care a fost investit de creditorul dumneavoastra.
Daca creanta dumneavoastra a fost cesionata unei societati de recuperari creante, sunt necesare somatiile comunicate de aceasta precum si documentele de cesiune ale creantei.
Odata ca ai aflat raspuns la aceasta intrebare poti sa consideri ca ai facut primul pas pentru Darea in Plata

Care sunt etapele care compun procedura dare in plata?
Dupa intocmirea si verificarea dosarului necesara pentru a demarara procedura dare in plata, potrivit dispozitiilor Legii nr.77/2016 urmeaza sa se parcurga urmatoarele etape:

1. Se va comunica catre creditor Notificarea prin care se solicita darea in plata
2. Daca creditorul va da curs Notificarii si se va prezenta la notar intr-una din cele 2 zile propuse pentru incheierea actului autentic de dare in plata procedura se va finaliza cu success.
3. Daca creditorul intelege sa nu dea curs solicitarii de a incheia un act autentic notarial de dare in plata, acesta urmeaza sa formuleze Contestatie si sa investeasca instanta de judecata.
4. Dupa solutionarea definitiva a Contestatiei de la punctul 3 in sensul admiterii cererii de dare in plata, procedura Darii in plata se poate finaliza pe cale amiabila prin incheirea unui act autentic notarial de dare in plata.
5. In ipoteza in care creditorul refuza in continuare sa incheie un act autentic notarial de dare in plata, se va formula o noua cerere de chemare in judecata prin care se va solicita instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic, moment in care procedura darii in plata este finalizata.
Cat dureaza procedura dare in plata?
In conformitate cu dispozitiile art. 7 din Legea nr. 77/2016 Instanta are obligatia sa solutioneze contestatia cu care a fost investita, in procedura de urgenta cu citarea partilor. Termenul “procedura de urgenta” este influentat de gradul de incarcare al instantei. Printre cei mai dezavantajati consumatori se numara debitorii care au domiciliu in Bucuresti sectorul 1, 4, Buftea, Cornetu, aceste instante fiind printre cele mai aglomerate instante din tara. Totodata trebuie avut in vedere ca procedura darii in plata poate contine doua dosare de instanta. Fiecare din aceste dosare va urma procedura de regularizare prevazuta de Codul de Procedura Civila si este compus din doua etape procesuale fond si cale de atac.

Prima intrebare pe care o pun clientii este “Cat costa Darea in Plata ?”
Un raspuns cinstit si corect este “Depinde de la dosar la dosar”

Care este factorul esential in determinarea costurilor demararii procedurii de dare in plata?
Raspunsul este SITUATIA JURIDICA CONCRETA. Prin situatie juridica concreta intelegem aplicarea aplicarea prevederilor legale la situatia faptica in care clientul se regaseste.

In piata cu siguranta clientii vor gasi oferte globale la preturi “foarte bune”. Ce ascund aceste oferte?

– analiza superficiala a dosarului
– cereri si actiuni de duzina
– lipsa asistentei juridice permanente
– reprezentare juridica lacunara

Cum este analizata situatia juridica concreta ?
Situatia juridica concreta a clientului este analizata in primul rand pe baza inscrisurilor si documentelor furnizate de catre client. Cu cat clientul este mai deschis fata de avocat si ii ofera toate informatiile si probele necesare rata de succes a actiunii promovate creste proportional.

Cateva exemple de Situatii Juridice Concrete intalnite :

– contractul de credit este in desfasurare
– contractul de credit a fost reziliat si urmeaza sa se demareze executarea silita
– executarea silita a fost demarata dar nu a fost vandut bunul imobil ipotecat
– bunul imobil ipotecat a fost vandut in cadrul executarii silite
Pentru a veni in sprijinul clientilor nostri am dezvoltat mai multe pachete de asistenta si reprezentare juridica care sa vina in sprijinul acestora. Totodata raportat la situatia juridica concreta putem construi impreuna cu dumneavostra un pachet de servicii juridice care sa se muleze perfect pe nevoile dumneavoastra.

Puteti opta pentru :

– consiliere, redactare si transmitere notificare dare in plata
– consiliere, redactare, transmitere notificare dare in plata, asistenta juridica si reprezentare instanta – dosar contestatie formulata de banca
– consiliere, redactare, transmitere notificare dare in plata, asistenta juridica reprezentare instanta – dosar contestatie formulata de banca, reprezentare si asistenta instanta – dosar pronuntare hotarare care sa tina loc de act autentic
Pentru orice nelamuriri si informatii nu ezitati sa ne contactati.

AVETI NEVOIE DE AVOCAT SPECIALIZAT IN DAREA IN PLATA?